S
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TOPLUMSAL CİNSİYET VE KADIN ÇALIŞMALARI ANABİLİM DALI İLK MEZUNUNU VERDİ
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 2018/2019 Bahar Yarıyılında eğitim öğretime başlayan “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları” Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı” 26.01.2021 tarihinde ilk mezununu verdi.
Anabilim dalının ilk öğrencilerinden olan Çilem ELMAS “Kadın ve Turizm” Konulu Çalışmaların Bibliyometrik Analiz Tekniği ile İncelenmesi” isimli tezi ile bu programdan Yüksek Lisans derecesi alan ilk öğrenci oldu. Tez, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Dr.Öğretim Üyesi Ebru Z. BOYACIOĞLU danışmanlığında tamamlandı.
Covid tedbirleri nedeni ile online gerçekleşen Tez Savunması’nda, Kocaeli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç Dr. Selda UCA, Trakya Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalından Doç. Dr.İlknur Kumkale ve Dr.Öğr. Üyesi Ebru Z. BOYACIOĞLU jüri üyeleri olarak bulundular.
Program hakkında ABD Başkanı Dr.Öğr. Üyesi Ebru Z. BOYACIOĞLU şunları belirtti:
Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı interdisipliner Yüksek Lisans programı olan Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalımız, toplumsal cinsiyet konularını irdeleyerek, özellikle kadınların sosyo-ekonomik düzeylerinin güçlendirilmesine odaklanmaktadır. Üniversitemiz aynı zamanda ülke genelinde bu alanda Yüksek Lisans düzeyinde eğitim veren sınırlı sayıdaki üniversiteler arasında yer almaktadır. Gerçekleşen mezuniyet de yine Trakya Üniversitesi’nde bir ilk olma özelliği taşımaktadır ve Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları alanında ilk bilim uzmanı derecesini vermiştir. Anabilim dalımız öğretim üyelerinin başarılı çalışmaları sonucu program gerek Trakya Üniversitesi gerekse ülke ve ülke dışı farklı alanlardan mezun öğrencilerden yoğun talep görmektedir.
Program eğitim, araştırma ve savunuculuk misyonlarına sahip olup, çeşitli amaçlara sahiptir. Bu amaçlar;
- Toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanında yapılan eğitim ve araştırmaların gelişmesine kuramsal ve ampirik düzlemlerde katkıda bulunmak;
- Toplumsal cinsiyet kavramına ve özellikle kadınların sorunları ve kadın çalışmaları alanına duyarlı ve donanımlı araştırmacılar oluşturmak;
- Toplumsal cinsiyet konularında uluslararası gelişmeleri ve alanyazını izleyerek, bu alandaki birikimleri kullanmak ve onlara katkıda bulunmaktır.